10 uttal som signalerar Halmstad

Hej på er kompisar!

Större delen av livet (eller typ hela livet rättare sagt) har jag pratat Halmstad-dialekt eftersom mamma är född och uppvuxen i Halmstad och har en väldigt tydlig Halmstad-dialekt precis som min morfar. Mina sjutton år i Skåne påverkade inte min dialekt och jag antar att mycket beror på att ingen i min familj pratar skånska. Så även om vi bodde i Skåne och jag har gått i skola där började jag aldrig att prata skånska. "Modersmålsdialekten" eller vad man skall kalla det är väl stark nog för att prägla hur man själv skall komma att låta. Så halländska blev det. 

Mormors småländska och min kära sambos småländska påminner ibland om halländskan då det ibland låter likt, men det finns vissa ord som uttalas väldigt säreget på Västkusten som märker ut denna dialekt. Alls dialekter har ju sin charm förstås och jag tycker det är så roligt och bra att vi har olika dialekter! Hade varit tråkigt annars, om alla lät likadant. 

1. Pytteskinn
 I Skåne sade en del "hönsapiggar", men de flesta säger nog liksom i övriga landet gåshud. 

2. Koooåååeeev
 Snarlikt småländskans kooov, men ändå inte riktigt likt. Övriga landet säger korv med tydliga r. 

3. Guuueeeeka 
 Ni vet den där gröna, långa grönsaken. Ja just det, gurka! 

4. Buuueeeeek 
 En burk. 

5. Cheks
 Ett ord som nog för alltid kommer att dela landet i två delar; de som säger kexs och de som säger cheks. 

6. Luka
 Även smålänningar (i alla fall från västra Småland) har jag förstått är medvetna om detta ords betydelse, men i stora delar av Sverige säger man rensa ogräs istället för luka.