Drömrulltårta

Hej på er kompisar!


När jag fyllde år bakade jag drömrulltårta från My Feldts bok "Blåbärssnår, äppelskruttar och rabarberskuggor" som jag fick av morfars syster när jag tog examen från förskollärarprogrammet. En mycket trevlig bakbok!

Du behöver:

150 gram ägg (ca 3 st)
30 g äggvita (ca 1 st)
135 g strösocker eller mixat rårörsocker
60 gram potatismjöl
12 gram kakao
5 gram bakpulver

Smörkräm:
120 gram rumstempererat smör
120 gram florsocker
20 gram äggula (ca 1 st)
0,5 vaniljstång eller 8 g vaniljsocker 

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader med varmluftsfunktion.
2. Vispa ägg, äggvita och socker till en ljus och fluffig smet. Vänd försiktigt i de torra ingredienserna så att allt blandas. Bred ut smeten på en plåt är bakplåtspapper.
3. Grädda kakan i ugnen i 5-6 minuter.
4. Ta ut och strö lite socker på ovansidan. Låt svalna.
5. Gör smörkrämen: Lägg smör, florsocker och äggula i en bunke. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i bunken (eller använd vaniljsocker). Vispa med elvisp till en fluffig blandning.
6. Vänd över kakan på ett annat bakplåtspapper så att den sockrade ytan hamnar nedåt. Bred ut smörkrämen på kakan och rulla ihop rulltårtan. Vira in den i bakplåtspapper och låt den eventuellt stå i kylen några timmar före servering. 

Jag lät den stå över natten och den blev riktigt smaskig (och väldigt smörig!). 


Ta hand om er kompisar,

Vi hörs! 
3. 





Kommentera här: