Grötbröd
Hej på er kompisar!
För ett tag sedan bakade jag bröd på gröt. Det belv lite som hönökakor, men grövre i smak och konsistens. Receptet räcker till 5 stycken ganska stora rundlar.
Du behöver:
1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
10 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1. Börja med att koka havregrynsgröt med 2,5 dl mjölk och 1,5 dl havregryn i en kastrull. Ha i lite salt och koka under ömrörning 2-3 minuter. Lägg i smöret och låt det hela svalna till 37 grader, fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av havregrynsgröten och lös upp jästen. Häll sedan i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 45-60 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten som bröden skall gräddas på. Dela upp degen i fem delar och kavla ut varje del till en rundel som är cirka 1,5 cm tjock. Nagga rundlarna och låt dem jäsa på ett varsitt bakplåtspapper i 30 minuter till.
4. Grädda sedan bröden i ca 10 minuter.


Var väldigt gott med ost på...!
Ta hand om er kompisar,
Vi hörs!